31 Temmuz 2011 Pazar

Kadın budu köfte

Ramazan geldi hoş geldi. Manevi değeri çok yüksek olan Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Ramazanın tadı bir başka oluyor. Ramazanda çıkan pideler, iftar sofrasına telaşla hazırlanan yemekler, sahurda çalınan davulun sesi çok bir başka. Her ne kadar  buralarda Ramazan ayı aynı atmosferde geçmese de ailemizle, dostlarımızla iftar sofralarında bir araya gelerek bir nebze de olsa  özlemimizi gidermeye çalışıyoruz. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyerek, dün akşam annemler de yediğimiz kadın budu köftenin tarifine geçmek istiyorum. Bizim ailede kadın budu köfte çok sevilir. Özel günlerde mutlaka sofrada bulunur. Yapılışı biraz uğraştırsa da tüm zahmete değer :)


Malzemeler
Yarım kilo kıyma
1 adet  büyük soğan
Yarım demet maydonoz
1 adet yumurta
1 çay bardağı galeta unu
1,5 çay bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
Köfte baharatı
Kimyon

Kızartmak için
2 adet yumurta
1 su bardagı un
Sıvıyağ

Pirinci yıkayıp bir tencerede üstünü geçene kadar su koyup haşlayın. Soğumaya bırakın. Diğer tarafta kıymanın yarısını az miktarda sıvıyağda kavurun, pişince ocaktan alıp soğumaya bırakın. Diğer kalan kıymayı bir kaba alıp rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış maydonozu, yumurtayı, galeta ununu, kavurulmuş kıymayı, pirinci ekleyin. Baharatları da ilave edip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp oval şeklinde köfteler yapın. Köfteleri önce una bulayıp sonra da çırpılmış yumurtaya batırıp bol sıvıyağda kızartın. Afiyet şeker olsun:)

28 Temmuz 2011 Perşembe

Sosyete mantısı

İlk defa baklava yufkası kullandım ve diğer adı da gül böreği olan sosyete mantısını denedim, çıtır çıtır süper bir lezzet oldu. Diğer yufkaya göre daha ince oluşu böreğe farklı bir lezzet kattı. Sizler de mutlaka denemelisiniz:)

Malzemeler
12 adet baklava yufkası
500 gr kıyma
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz

Üzeri için
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane

Yemeklik doğradığınız soğanı  iki yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun ve kıymayı ekleyip, baharatlarını ilave edin. Pişince ince kıyılmış maydonuzu da ekleyip ocaktan alın, soğumasını bekleyin. Tezgahta her bir yufkaya sıvı yağ sürüp  kısa olan tarafına birer yemek kaşığı kıyma harcından koyun. Kenarlarını içe doğru kıvırıp  sigara böreği gibi sarın ve tekrar kendi etrafında döndürerek gül şeklini verip  yağlanmış fırın tepsisine dizin. Açılmasın diye kürdan batırabilirsiniz. Kalan sıvı yağını bir kasede iki yemek kaşığı suyla karıştırıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarına kadar pişirin. Üzeri için bir tavada tereyağını eritip salçayı ekleyin, salça kokusu çıkınca üzerine yarım çay bardağı sıcak su ilave edin, iki üç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Yoğurdu suyla biraz inceltip ezilmiş sarımsağı ekleyin. Pişen böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu sonra salçalı sosu gezdirin. Üzerine nane serpip servis edin. Afiyet olsun:)
Not: Böreklerin yumuşamaması için yoğurdu ve salçalı sosu servis etmeden 5 dakika önce koyun.

26 Temmuz 2011 Salı

Scone

Asıl ülkesi İskoçya olan bu kurabiye tadında ekmek, özellikle İngilizler'in kahvaltılarında ve beş çaylarında vazgeçilmezidir. Çok pratik ve bir o kadar da lezzetli olan bu ekmeğin içeriğini hurma, çikolata, fındık, üzüm gibi malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler

3 dl süt
100 gr tereyağ
8 dl un
4 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz

Kuru olan malzemeleri bir kapta karıştırın. Küp şeklinde doğradığınız tereyağını ekleyin ve elinizle karışımı kum kıvamına getirin. Sütü ilave edin ve yoğurun. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir nokta gereksiz yere yoğurmamak, hamur kıvamına gelince yoğurmayı bırakın.
Hamuru dört bezeye bölüp her bir bezeye yuvarlak kurabiye formu verin, yaklaşık 12-15 cm çapında. Hamurların üzerini bıçakla artı şeklinde çizin ve üzerlerini çatalla hafif bastırın. Yağlanmış fırın tepsisine dizip 250 derece fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Sıcak sıcak yanında reçelle ikram edin. Afiyet olsun:)

22 Temmuz 2011 Cuma

Milföylü tavuk budu

Misafirlerinize sunabileceğiniz çok lezzetli ve şık görünümlü bir tarif.

Malzemeler

4 adet tavuk budu
4 adet kare yaprak milföy hamuru
1 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta  sarısı
Tuz
Karabiber
Kekik

Tavuk butlarını bir tencereye alın ve  üzerini  geçene kadar su koyup haşlayın, but etleri yumuşayınca sudan çıkarıp soğuması için bir kenarda bekletin. Bu arada butların üzerine süreceğiniz sosu hazırlayın.  Bir kapta salçayı az miktarda tavuk suyuyla sulandırın ve baharatları ilave edin.  Butların derisini çıkardıktan sonra hazırlamış olduğunuz sosu fırça yardımıyla butların iki tarafınada sürün. Çözdürülmüş milföy hamurlarını merdaneyle biraz inceltin. Her bir tavuk budunu bir adet milföy hamuruyla sarın, kemikli kısımlarını da aluminyum folyoyla sarıp  yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 175 derece fırında milföylerin üzeri kızarana kadar pişirin.

21 Temmuz 2011 Perşembe

Brownie

İsveç'te çok klasik olan bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Amerikan usulü brownie'den biraz farklıdır. İçi daha ıslak olup genelde ikramı da üçgen şeklinde olur. Hem şık bir sunum hem de acil durumlarda hemen yapabileceğiniz çok kolay bir tarif. Mutlaka denemenizi öneririm.
  
Malzemeler
2 yumurta
2,5 dl toz şeker
4 yemek kaşığı kakao
2 çay kaşığı vanilya
100 gr margarin
1 dl un
1/2 çay kaşığı tuz

Margarini tencerede eritin, yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın. Sırasıyla diğer malzemeleri ilave edin ve hamurun hava almaması için spatulayla yavaşca tüm malzemeleri karıştırın. Hava alırsa kek kuru olur. Yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökün, önceden ısıtılmış 175 dereceli firında 15-20 dakika pişirin. Krema yada dondurmayla ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun:)

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Partal böreği

Bugün canım arkadaşım Yasemin bizdeydi. Arnavut böreği olan bu böreği daha önce hiç  tatmamıştım ve ilk defa Yasemin'den duymuştum. Hem tadını çok merak ettiğim için hem de bu tarifi sizlerle paylaşmak istediğim için partal böreğini yapmayı önerdim kendisine, sağolsun o da beni kırmadı. Hemen kolları sıvayıp mutfağa geçtik ve ortaya harika bir lezzet çıktı. Neyse fazla lafı uzatmayıp hemen tarife geçiyorum.

Malzemeler
2 su bardağı su
Alabildiği kadar un
Zeytinyağı
100 gr tereyağ
Tuz

Tencerede su kaynayınca, bir tatlı kaşığı tuz ilave edin ve azar azar unu ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırın. Hamur macun kıvamına gelene kadar un ekleyin. Karıştırmakta güçlük çektiğinizde artık hamurumuz hazır demektir. Tezgahı bol unlayın ve hamuru tezgahın üzerine koyup kulak memesi kıvamına gelene kadar aralarda da un ekleyerek yoğurun. Bu aşamada hamurun soğumaması lazım o yüzden hamur  sıcakken yoğurmak cok önemli. Fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayın. Hamuru beş bezeye bölün ve merdaneyle  bezeleri tepsi büyüklüğünde açın. Bezeler orta kalınlıkta olucak.(her bezenin eşit boyda olması şart değil). Her açılan bezeyi sırayla  tepsiye yerleştirip elinizle inceltip tepsinin etrafına yayın ve üzerine bol zeytinyağı sürün. En son bezeyi de tepsiye yerleştirin,  zeytinyağını sürün ve önceden ısıtılmış fırında 220° de pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarıp elinizle böreği küçük  parçalara bölüp, tuz ekleyin ve eritilmiş tereyağını üzerine gezdirip iyice harmanlayın. Partal böreğiniz servise hazırdır. Yanında mutlaka ayranla ikram edin.
Afiyet olsun.
Not: Tuzda miktar belirtmedim, isteğe göre değişir.

19 Temmuz 2011 Salı

Kıymalı taze fasülye

Akşam yemeği için ne pişirsem diye düşünürken hemen aklıma buzdolabında duran taze fasülye geldi. Zeytinyağlısı da çok güzel olan bu sebzeyi ben kıymalı pişirdim. Ev halkına arpa şehriyeli bulgur pilavıyla ikram ettim. Bayıldılar:)

Malzemeler
500 gr taze fasülye
150 gr kıyma
1 adet soğan
2 adet domates
1adet şili biberi(arzuya göre)
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz

Fasülyelerin kııklarını ayıklayın, verev doğrayıp yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayın, şili biberini küçük halkalar halinde doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup minik minik doğrayın. Doğramış olduğunuz soğanı ve biberleri zeytinyağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra kıymayı ekleyin. Kıyma kavrulduktan sonra  domatesleri ilave edin. Domatesler pişince fasülyeleri, salçayı ve tuzu ilave edin. 5 dakika kısık ateşte bütün malzemeleri kavurmaya devam edin ve en son olarak da 1 bardak sıcak suyu ilave edip, kısık ateşte fasülyeler yumuşuyana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Not: Eğer yemeğinizin çok acı olmasını istemiyorsanız şili biberinin çekirdeklerini temizledikten sonra yemeğe ekleyebilirsiniz. Eşim ve ben acıyı çok sevdiğimiz icin yemeklerimde şili biberini hep bu şekilde kullanırım.

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Deniz Börülcesi


Deniz börülcesi çok sevdiğim fakat buralarda bulamadığım bir börülce çeşididir.Kardeşim Türkiye'ye tatile gittiğinde sağolsun bir torba dolusu getirmişti biz de eşimle 2 gün üst üste doyasıya yedik:)

Malzemeler
2 demet deniz börülcesi
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet limon
2 diş sarımsak

Börülcelerin çamurlu olan kök kısımlarını kesin. Bol suda börülceleri bekletip yıkayın. Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15-20 dakika haşlayın.Suda az kaynarsa kılçıklarını ayıklaması zor olur. Suyunu süzdükten sonra börülcelerin kalın saplarından tutup kılçıklarını ayıklayın. Ayıklamış olduğunuz börülceleri bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsakla yaptığınız sosu gezdirin.
Afiyet olsun.
Not: Deniz börülceleri zaten tuzlu olduğundan tuz eklemenize gerek yoktur.