28 Temmuz 2011 Perşembe

Sosyete mantısı

İlk defa baklava yufkası kullandım ve diğer adı da gül böreği olan sosyete mantısını denedim, çıtır çıtır süper bir lezzet oldu. Diğer yufkaya göre daha ince oluşu böreğe farklı bir lezzet kattı. Sizler de mutlaka denemelisiniz:)

Malzemeler
12 adet baklava yufkası
500 gr kıyma
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz

Üzeri için
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane

Yemeklik doğradığınız soğanı  iki yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun ve kıymayı ekleyip, baharatlarını ilave edin. Pişince ince kıyılmış maydonuzu da ekleyip ocaktan alın, soğumasını bekleyin. Tezgahta her bir yufkaya sıvı yağ sürüp  kısa olan tarafına birer yemek kaşığı kıyma harcından koyun. Kenarlarını içe doğru kıvırıp  sigara böreği gibi sarın ve tekrar kendi etrafında döndürerek gül şeklini verip  yağlanmış fırın tepsisine dizin. Açılmasın diye kürdan batırabilirsiniz. Kalan sıvı yağını bir kasede iki yemek kaşığı suyla karıştırıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarına kadar pişirin. Üzeri için bir tavada tereyağını eritip salçayı ekleyin, salça kokusu çıkınca üzerine yarım çay bardağı sıcak su ilave edin, iki üç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Yoğurdu suyla biraz inceltip ezilmiş sarımsağı ekleyin. Pişen böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu sonra salçalı sosu gezdirin. Üzerine nane serpip servis edin. Afiyet olsun:)
Not: Böreklerin yumuşamaması için yoğurdu ve salçalı sosu servis etmeden 5 dakika önce koyun.

1 yorum:

  1. Baklava yufkası ile hiç denememiştim. Bir daha ki sefere baklava yufkasıyla deneyeyim. Oldukça güzel görünüyor. Ben sosyete mantısını tavuklu daha çok tercih ediyorum. Tavsiye ederim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil