19 Ekim 2011 Çarşamba

Fırında tavuklu pilav

Bu aralar bloguma fazla vakit ayıramasamda  yapmış olduğum ve sizlerle paylaşmak için fotoğrafını çekip yayınlanmayı bekleyen bir çok tarifim var:)) Genel de akşamları oğluşumu uyuttuktan sonra bilgisayarın başına oturabiliyorum ama çoğu zaman yazılarımı yazarken uyuklamaya başlıyorum:))Neyse fazla lafı uzatmadan uykum da gelmeden hemen tarife geçiyim:))

Fırında tavuklu pilav muhteşem bir lezzet. Pilavı ilk defa fırında pişirdim ve tencerede pişen pilavdan çok farklı bir lezzet oldu. Şiddetle denemenizi öneririm:))

Malzemeler
2 adet tavuk budu
2 su bardağı pirinç
Tuz, karabiber

Pirinci yıkayıp tuzlu suda yarım saat bekletin. Tavuk butlarını yıkayıp bir tencereye alın ve üstünü geçene kadar su koyup haşlayın. Fırında da pişeceği için butları çok fazla pişirmenize gerek yok. Butları ocaktan almanıza yakın pirinci yıkayıp sıvıyağda 10-15  dakika kısık ateşte kavurun. Fırın tepsisine önce kavurulmuş pirinci sonra üzerine haşlanmış tavuk etlerini koyun. Üstünü geçecek kadar tavuk suyu koyup baharatları da ilave edip önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında, tavukların üzeri  kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Not: Biz iki kişi olduğumuz için 2 adet tavuk budu kullandım ama tabii siz arzuya göre tavuk sayısını arttırabilirsiniz.

5 Ekim 2011 Çarşamba

Kakule tohumlu kek

Bugün Türk mutfağında çok yaygın olmayan ama İsveç'te çok tüketilen kakule tohumlu kek yapmak istedim.Internette uzun tarif arayışlarımdan sonra www.ica.se sayfasında bulduğum tarifi denedim. İlk kez denememe rağmen çok güzel oldu. Tarife geçmeden önce kakule tohumu hakkında çok kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Zencefille akraba olan bu bitkinin anavatanı güney Hindistan'dır. Asya ve  özellikle Hint mutfağının vazgeçilmez bir  baharatıdır. Et, balık yemeklerine özellikle baklagillere çok katılır. Arap kahve kültürünün de vazgeçilmezlerindendir.
İsveç'te unlu mamüllere katılan kakule tohumu hemen herkesin evinde bulunan bir baharattır. Ben bazen çayın içine bir kaç kakule tohumu atıyorum. Eğer kokulu ve meyveli çayları seviyorsanız mutlaka tavsiye ederim. Çaya çok hoş bir aroma veriyor.

Malzemeler
100 gr margarin
3 dl toz şeker
1 adet yumurta
1/2 yemek kaşığı dövülmüş kakakule tohumu
5 dl un
2,5 dl süt

Üzeri için
10 adet kabukları soyulmuş tatlı badem
1 yemek kaşığı toz şeker

Şekeri ve  oda sıcaklığındaki margarini bir kapta iyice çırptıktan sonra yumurtayı ve kakuleyi ekleyin. Diğer bir kapta unu ve kabartma tozunu harmanlayıp karışıma ilave edin. Ardından hemen sütü ekleyip iyice karıştırın. Hamuru yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökün. Üzerine bademleri dizin ve toz şekeri serpip önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında pişirin. Afiyet olsun.

Not: Kekin üzerine burada pastalar için kullanılan iri taneli toz şeker kullandım Türkiye'de varmı bilmiyorum ama eğer yoksa  normal toz şeker de kullanabilirsiniz.

26 Eylül 2011 Pazartesi

Patatesli kek

Bu tarifi kuzenim Hülya' dan aldım. Çok lezzetli bir o kadar da çok kolay bir tarif. Ani misafir geldiğinde hemen yapıp ikram edebilceğiniz bir lezzet..

Malzemeler

3 adet yumurta
1 su bardağı süt
3|4 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
3-4 adet orta boy patates
Tuz, kırmızı biber, nane
1 kase yoğurt
1 adet sarımsak

Önce  bir kapta yumurtaları çırpın sonra sütü ve yağı ilave edin. Tuzu ve kırmızı biberi ekleyip unu ve kabartma tozunu ilave edin. Hamur aynı kek hamuru kıvamında olacak unu eklerken çok cıvık olmamasına  dikkat edin. En son ince dilimlediğiniz patatesleri ekleyip az karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında pişirin. Benim yaptığım gibi üzerine  sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

16 Eylül 2011 Cuma

Terbiyeli şehriye çorbası

Yıllar önce ilk sana yemek kitabında görüp denemiştim ve tadını çok beğenmiştim. O günden beri sık sık yaptığım bir çorba tarifi. Çok lezzetli oluyor mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler
4 adet orta boy domates
1 kahve fincanı tel şehriye
2 yemek kaşığı zeytinyağ
5 bardak su
Maydonoz
Tuz

Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım limon suyu

Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğrayın. Domatesin yarısını tencerede zeytinyağında salça kıvamına gelene kadar pişirip suyu ekleyin. Kaynayınca kalan domatesleri ve şehriyeyi  ekleyin ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Diğer tarafta terbiyesi için olan tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Çorbanın kesilmemesi için çorbadan iki üç kaşık alıp terbiyeye azar azar döküp karıştırın. Terbiyeyi çorbaya azar azar ve çorbayı sürekli karıştırarak ilave edin. Tuzu ve kıyılmış maydonuzu ekleyin. Bir-iki taşım kaynatıp ocağın altını söndürün. Afiyet olsun.

14 Eylül 2011 Çarşamba

Çikolatalı muffin

Dün kızkardeşim ve yiğenlerim İlke'yle İrem bizdeydi. Yiğenlerimin en çok sevdikleri şey mutfakta pasta, kek türü şeyler yaparken bana yardım etmek. Kızkardeşim oğluşumla ilgilenirken biz de kızların favorisi olan çikolatalı muffini yaptık. Herzamanki gibi çok eğlenceli vakit geçirdik. Minik ellerle hazırlanan muffinlerde harika oldu:)

Malzemeler
100 gr oda sıcaklığında margarin
2,5 dl toz şeker
2 adet yumurta
1 dl süt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
4 dl un
1 dl kakao
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı vanilya
yarım çay kaşığı tuz
150 gr bitter çikolata

Margarini, tozşekeri, yumurtayı, sütü ve sıvıyağını bir kaba ekleyip spatulayla margarin eriyene kadar karıştırın. Başka bir kapta kuru malzemeleri karıştırıp hamura ekleyin ve az karıştırın. Küçük küçük kestiğiniz çikolata parçalarının yarısını hamura ilave edip karıştırın. Kağıt kalıplarını muffin tepsisine yerleştirin.Hazırlamış olduğunuz hamuru eşit miktarda kalıplara paylaştırın. Üzerlerine kalan çikolata parçalarını koyun. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.




13 Eylül 2011 Salı

Aluminyum folyoda pancar

Bu aralar oğluşum mutfakta çok fazla vakit geçirmeme müsade etmiyor:) Dolayısıyla ben de pratik olan tarifleri tercih ediyorum. Bugün akşam menüsünde ızgara köfte, fırında pancar ve salata vardı. Normalde ana yemeğin yanına pilav vb. olmadan doymazdım yediğime de pişman olurdum, bu sefer  sofradan kalktığımda hiç bir pişmanlık duymadım.

Birazdan vereceğim  pancar tarifi hem hafif yemek isteyen, hem de benim gibi zamanla yarışanlar için süper bir tarif. Ben pancar kullandım ama siz tabi başka sebzeler de kullanabilirsiniz. Şimdi gelelim tarife..

Malzemeler

10 adet pancar
4-5 dal taze kekik
1/2 çay bardağı zeytinyağ
Deniz tuzu, karabiber

Pancarları yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra ay şeklinde dilimleyin. Dilimlenmiş pancarları aluminyum folyonun ortasına koyup kekikleri üzerine yerleştirin.Zeytinyağını ilave edin. Tuzu ve karabiberi serpin. Folyoyu iyice kapatıp fırın tepsisine koyun. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 40 dakika pişirin. Afiyet olsun.

10 Eylül 2011 Cumartesi

Ramazan bayramınız kutlu olsun

Hepinizin geçmiş Ramazan bayramınız  kutlu olsun.  Bu aralar herşey üst üste geldi.. Ramazan ayının ikinci haftası oğluşum sünnet oldu ardından ikimiz de grip olduk , bayramın ilk gününü de oğluşumun ateşi çıkınca  acil de geçirdik ama şu an iyi çok şükür. Allah başka büyük dert vermesin.. Durumlar böyle olunca sizlerden uzun bir süre uzak kaldım ama en kısa zamanda tekrar yeni tariflerimi sizlerle paylaşacağım.
Şimdilik sevgiyle kalın, hoşcakalın.

13 Ağustos 2011 Cumartesi

Güveçte kaşarlı köfte

 Hem pratik hem süper bir lezzet.. İftarda misafirlerinize ikram edebileceğiniz ve porsiyonluk olduğu için mideleri  rahatsız etmiyecek bir tarif:)

Malzemeler
Yarım kilo kıyma
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı galeta unu
1 çay kaşıgı kimyon
Tuz
Karabiber

 Sosu için
5 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı kekik

Üzeri için
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Bir kapta kıymayı, rendelenmiş soğanı, sarımsağı ve diğer malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp misket şeklinde köfteler yapın. Köfteleri fırın tepsisine dizip 175 dereceli fırında pişirin. Sosu için dometesleri rendeleyip bir tencerede domatesler salça  kıvamına gelene kadar kaynatıp kalan malzemeleri ilave edin. Pişen köfteleri güveç kaplarına paylaştırıp sosu ilave edin. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine döküp, 10-15 dakika 200 dereceli fırında pişirin. Afiyet olsun

31 Temmuz 2011 Pazar

Kadın budu köfte

Ramazan geldi hoş geldi. Manevi değeri çok yüksek olan Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Ramazanın tadı bir başka oluyor. Ramazanda çıkan pideler, iftar sofrasına telaşla hazırlanan yemekler, sahurda çalınan davulun sesi çok bir başka. Her ne kadar  buralarda Ramazan ayı aynı atmosferde geçmese de ailemizle, dostlarımızla iftar sofralarında bir araya gelerek bir nebze de olsa  özlemimizi gidermeye çalışıyoruz. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyerek, dün akşam annemler de yediğimiz kadın budu köftenin tarifine geçmek istiyorum. Bizim ailede kadın budu köfte çok sevilir. Özel günlerde mutlaka sofrada bulunur. Yapılışı biraz uğraştırsa da tüm zahmete değer :)


Malzemeler
Yarım kilo kıyma
1 adet  büyük soğan
Yarım demet maydonoz
1 adet yumurta
1 çay bardağı galeta unu
1,5 çay bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
Köfte baharatı
Kimyon

Kızartmak için
2 adet yumurta
1 su bardagı un
Sıvıyağ

Pirinci yıkayıp bir tencerede üstünü geçene kadar su koyup haşlayın. Soğumaya bırakın. Diğer tarafta kıymanın yarısını az miktarda sıvıyağda kavurun, pişince ocaktan alıp soğumaya bırakın. Diğer kalan kıymayı bir kaba alıp rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış maydonozu, yumurtayı, galeta ununu, kavurulmuş kıymayı, pirinci ekleyin. Baharatları da ilave edip yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp oval şeklinde köfteler yapın. Köfteleri önce una bulayıp sonra da çırpılmış yumurtaya batırıp bol sıvıyağda kızartın. Afiyet şeker olsun:)

28 Temmuz 2011 Perşembe

Sosyete mantısı

İlk defa baklava yufkası kullandım ve diğer adı da gül böreği olan sosyete mantısını denedim, çıtır çıtır süper bir lezzet oldu. Diğer yufkaya göre daha ince oluşu böreğe farklı bir lezzet kattı. Sizler de mutlaka denemelisiniz:)

Malzemeler
12 adet baklava yufkası
500 gr kıyma
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz

Üzeri için
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane

Yemeklik doğradığınız soğanı  iki yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun ve kıymayı ekleyip, baharatlarını ilave edin. Pişince ince kıyılmış maydonuzu da ekleyip ocaktan alın, soğumasını bekleyin. Tezgahta her bir yufkaya sıvı yağ sürüp  kısa olan tarafına birer yemek kaşığı kıyma harcından koyun. Kenarlarını içe doğru kıvırıp  sigara böreği gibi sarın ve tekrar kendi etrafında döndürerek gül şeklini verip  yağlanmış fırın tepsisine dizin. Açılmasın diye kürdan batırabilirsiniz. Kalan sıvı yağını bir kasede iki yemek kaşığı suyla karıştırıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarına kadar pişirin. Üzeri için bir tavada tereyağını eritip salçayı ekleyin, salça kokusu çıkınca üzerine yarım çay bardağı sıcak su ilave edin, iki üç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Yoğurdu suyla biraz inceltip ezilmiş sarımsağı ekleyin. Pişen böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu sonra salçalı sosu gezdirin. Üzerine nane serpip servis edin. Afiyet olsun:)
Not: Böreklerin yumuşamaması için yoğurdu ve salçalı sosu servis etmeden 5 dakika önce koyun.

26 Temmuz 2011 Salı

Scone

Asıl ülkesi İskoçya olan bu kurabiye tadında ekmek, özellikle İngilizler'in kahvaltılarında ve beş çaylarında vazgeçilmezidir. Çok pratik ve bir o kadar da lezzetli olan bu ekmeğin içeriğini hurma, çikolata, fındık, üzüm gibi malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler

3 dl süt
100 gr tereyağ
8 dl un
4 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz

Kuru olan malzemeleri bir kapta karıştırın. Küp şeklinde doğradığınız tereyağını ekleyin ve elinizle karışımı kum kıvamına getirin. Sütü ilave edin ve yoğurun. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir nokta gereksiz yere yoğurmamak, hamur kıvamına gelince yoğurmayı bırakın.
Hamuru dört bezeye bölüp her bir bezeye yuvarlak kurabiye formu verin, yaklaşık 12-15 cm çapında. Hamurların üzerini bıçakla artı şeklinde çizin ve üzerlerini çatalla hafif bastırın. Yağlanmış fırın tepsisine dizip 250 derece fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Sıcak sıcak yanında reçelle ikram edin. Afiyet olsun:)

22 Temmuz 2011 Cuma

Milföylü tavuk budu

Misafirlerinize sunabileceğiniz çok lezzetli ve şık görünümlü bir tarif.

Malzemeler

4 adet tavuk budu
4 adet kare yaprak milföy hamuru
1 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta  sarısı
Tuz
Karabiber
Kekik

Tavuk butlarını bir tencereye alın ve  üzerini  geçene kadar su koyup haşlayın, but etleri yumuşayınca sudan çıkarıp soğuması için bir kenarda bekletin. Bu arada butların üzerine süreceğiniz sosu hazırlayın.  Bir kapta salçayı az miktarda tavuk suyuyla sulandırın ve baharatları ilave edin.  Butların derisini çıkardıktan sonra hazırlamış olduğunuz sosu fırça yardımıyla butların iki tarafınada sürün. Çözdürülmüş milföy hamurlarını merdaneyle biraz inceltin. Her bir tavuk budunu bir adet milföy hamuruyla sarın, kemikli kısımlarını da aluminyum folyoyla sarıp  yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 175 derece fırında milföylerin üzeri kızarana kadar pişirin.

21 Temmuz 2011 Perşembe

Brownie

İsveç'te çok klasik olan bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Amerikan usulü brownie'den biraz farklıdır. İçi daha ıslak olup genelde ikramı da üçgen şeklinde olur. Hem şık bir sunum hem de acil durumlarda hemen yapabileceğiniz çok kolay bir tarif. Mutlaka denemenizi öneririm.
  
Malzemeler
2 yumurta
2,5 dl toz şeker
4 yemek kaşığı kakao
2 çay kaşığı vanilya
100 gr margarin
1 dl un
1/2 çay kaşığı tuz

Margarini tencerede eritin, yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın. Sırasıyla diğer malzemeleri ilave edin ve hamurun hava almaması için spatulayla yavaşca tüm malzemeleri karıştırın. Hava alırsa kek kuru olur. Yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökün, önceden ısıtılmış 175 dereceli firında 15-20 dakika pişirin. Krema yada dondurmayla ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun:)

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Partal böreği

Bugün canım arkadaşım Yasemin bizdeydi. Arnavut böreği olan bu böreği daha önce hiç  tatmamıştım ve ilk defa Yasemin'den duymuştum. Hem tadını çok merak ettiğim için hem de bu tarifi sizlerle paylaşmak istediğim için partal böreğini yapmayı önerdim kendisine, sağolsun o da beni kırmadı. Hemen kolları sıvayıp mutfağa geçtik ve ortaya harika bir lezzet çıktı. Neyse fazla lafı uzatmayıp hemen tarife geçiyorum.

Malzemeler
2 su bardağı su
Alabildiği kadar un
Zeytinyağı
100 gr tereyağ
Tuz

Tencerede su kaynayınca, bir tatlı kaşığı tuz ilave edin ve azar azar unu ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırın. Hamur macun kıvamına gelene kadar un ekleyin. Karıştırmakta güçlük çektiğinizde artık hamurumuz hazır demektir. Tezgahı bol unlayın ve hamuru tezgahın üzerine koyup kulak memesi kıvamına gelene kadar aralarda da un ekleyerek yoğurun. Bu aşamada hamurun soğumaması lazım o yüzden hamur  sıcakken yoğurmak cok önemli. Fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayın. Hamuru beş bezeye bölün ve merdaneyle  bezeleri tepsi büyüklüğünde açın. Bezeler orta kalınlıkta olucak.(her bezenin eşit boyda olması şart değil). Her açılan bezeyi sırayla  tepsiye yerleştirip elinizle inceltip tepsinin etrafına yayın ve üzerine bol zeytinyağı sürün. En son bezeyi de tepsiye yerleştirin,  zeytinyağını sürün ve önceden ısıtılmış fırında 220° de pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarıp elinizle böreği küçük  parçalara bölüp, tuz ekleyin ve eritilmiş tereyağını üzerine gezdirip iyice harmanlayın. Partal böreğiniz servise hazırdır. Yanında mutlaka ayranla ikram edin.
Afiyet olsun.
Not: Tuzda miktar belirtmedim, isteğe göre değişir.

19 Temmuz 2011 Salı

Kıymalı taze fasülye

Akşam yemeği için ne pişirsem diye düşünürken hemen aklıma buzdolabında duran taze fasülye geldi. Zeytinyağlısı da çok güzel olan bu sebzeyi ben kıymalı pişirdim. Ev halkına arpa şehriyeli bulgur pilavıyla ikram ettim. Bayıldılar:)

Malzemeler
500 gr taze fasülye
150 gr kıyma
1 adet soğan
2 adet domates
1adet şili biberi(arzuya göre)
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz

Fasülyelerin kııklarını ayıklayın, verev doğrayıp yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayın, şili biberini küçük halkalar halinde doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup minik minik doğrayın. Doğramış olduğunuz soğanı ve biberleri zeytinyağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra kıymayı ekleyin. Kıyma kavrulduktan sonra  domatesleri ilave edin. Domatesler pişince fasülyeleri, salçayı ve tuzu ilave edin. 5 dakika kısık ateşte bütün malzemeleri kavurmaya devam edin ve en son olarak da 1 bardak sıcak suyu ilave edip, kısık ateşte fasülyeler yumuşuyana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Not: Eğer yemeğinizin çok acı olmasını istemiyorsanız şili biberinin çekirdeklerini temizledikten sonra yemeğe ekleyebilirsiniz. Eşim ve ben acıyı çok sevdiğimiz icin yemeklerimde şili biberini hep bu şekilde kullanırım.

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Deniz Börülcesi


Deniz börülcesi çok sevdiğim fakat buralarda bulamadığım bir börülce çeşididir.Kardeşim Türkiye'ye tatile gittiğinde sağolsun bir torba dolusu getirmişti biz de eşimle 2 gün üst üste doyasıya yedik:)

Malzemeler
2 demet deniz börülcesi
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet limon
2 diş sarımsak

Börülcelerin çamurlu olan kök kısımlarını kesin. Bol suda börülceleri bekletip yıkayın. Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15-20 dakika haşlayın.Suda az kaynarsa kılçıklarını ayıklaması zor olur. Suyunu süzdükten sonra börülcelerin kalın saplarından tutup kılçıklarını ayıklayın. Ayıklamış olduğunuz börülceleri bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsakla yaptığınız sosu gezdirin.
Afiyet olsun.
Not: Deniz börülceleri zaten tuzlu olduğundan tuz eklemenize gerek yoktur.